Anna’s aardappelballetjes met basilicum

 0 beoordelingen

Tijdens mij vakantie in het Italiaanse Calabrië heb ik samen gekookt met Anna in de wijngaard van haar familie (familie Cosmo). We hebben 3 typisch lokale gerechten gemaakt die generatie op generatie worden doorgegeven. Haar aardappelballetjes met verse basilicum zijn het werk zeker waard! Je kan ze serveren als antipasti met bijvoorbeeld de hartige courgettekoekjes of in plaats van aardappels bij het hoofdgerecht. Ze zijn het lekkerste als je ze direct serveert.

Anna’s aardappelballetjes met basilicum

Beslag maken

  1. Selecteer aardappels van ongeveer gelijk grootte
  2. Was de aardappels (niet in stukken snijden)
  3. Kook de hele en ongeschilde aardappels in ruim water. Met een satéprikker kan je testen of ze goed zijn. De prikker moer er gemakkelijk in gaan
  4. Zet ondertussen de andere ingrediënten klaar
  5. Schil de aardappels direct nadat ze klaar zijn, ze moeten nog warm zijn! Dit doe je zonder je vingers te branden door de aardappel op een vork te prikken en deze dan met een schilmesje te pellen. Zorg ervoor dat je de vork rechtop houdt tijdens het schillen
  6. Pureer de aardappels met de pureepers of groentezeef. Gebruik bij de groentezeef de middelgrove plaat
  7. Roer de warme puree glad en meng daarna de eieren en bloem erdoor
  8. Voeg daarna de geraspte Grana Padano, geperste knoflook en peper en zout toe. Meng dit goed

Frituren

  1. Voeg nu als laatste de verse basilicum toe. Scheur of snij voorzichtig in stukjes en meng het er rustig doorheen
  2. Verwarm een frituurpan of hoge pan met zonnebloemolie tot 170 graden
  3. Maak balletjes door met 2 lepels een glad balletje te vormen (komt niet zo precies)
  4. Doe het balletje in de hete olie door het beslag met de ene eetlepel van de andere eetlepel af schuiven
  5. Laat de balletje goudbruin worden en keer regelmatig. Dit is in een paar minuten gebeurt, je moet er dus bij blijven staan
  6. Doe niet teveel balletjes tegelijk in de pan, dan koelt de olie te veel af
  7. Haal de balletjes met een schuimspaan uit het vet en laat ze even uitlekken op een keukenrol of rooster
  8. Serveer de balletjes direct na het bakken, dan zijn ze nog lekker warm en een beetje krokant
  9. Eet smakelijk!
Anna’s aardappelballetjes met basilicum
40 minuten voorbereiding
10 minuten bakken in plaats van pruttelen
4 personen

Materialen:

  • Hoge pan
  • Vork
  • Schilmesje
  • Pureeknijper of groentezeef
  • Pollepel
  • Kaasrasp
  • Knoflookpers
  • Frituurpan of hoge pan
  • Eetlepels
  • Schuimspaan
  • Keukenrol of rooster

Ingredienten:

Voor het beslag
  • 800 gram kruimige aardappels (middelgroot)
  • 3 eieren (klasse m)
  • 30 gram tarwebloem
  • 1 teek knoflook geperst
  • Peper
  • Zout
  • 30 gram Grana Padano van 12 maanden oud
  • Handje verse basilicumblaadjes
Om te frituren
  • Zonnebloemolie (1 tot 3 liter)
Boodschappenlijstje:   
E-mail

Kwaliteitsrundvlees

Maak de lekkerste gerechten met Limousinvlees van de Hollandse natuurweide.

Meer informatie

Voeg je beoordeling toe
1
2
3
4
5
Toevoegen
     
Annuleer

Schrijf een beoordeling

 0 beoordelingen