Aussie stoofvlees pie met erwtenpuree

 0 beoordelingen

Deze klassieker heb ik gemaakt op basis van de Pie-Floater die ik in Zuid-Australia heb leren kennen. De Pie floater is een Pie in een bord met erwtensoep die rijkelijk is afgemaakt met ketchup. Dit “streetfood” werd vroeger veel gegeten bij de “piecarts” die je in Adelaide vond. Ik heb begrepen dat deze het helaas hebben verloren van de fastfood ketens en nu zo goed als verdwenen zijn.  En dat is zonde want de smaken passen perfect bij elkaar! Allemaal aan de Aussie Pie!! Dit recept is een lichtere en elegantere versie van de Piefloater. Natuurlijk met heerlijk gegaard zacht stoofvlees als vulling van de pie!

Aussie stoofvlees pie met erwtenpuree

Pruttelen

  1. Laat het stoofvlees op kamertemperatuur komen
  2. Smelt een klontje boter in de pruttelpan en bak het vlees snel rondom bruin op hoog vuur
  3. Voeg het warme water, de kruidnagels en de laurier toe. Het vlees moet net onder staan
  4. Laat het vlees rustig garen op pruttelplaatje of in de oven op 95 graden (altijd de deksel op de pan houden). Dit duurt minimaal 3 uur, afhankelijk van het vlees en de temperatuur waarop je stooft
  5. Laat het vlees afkoelen en 1 nacht in de koelkast staan

Pie maken

  1. Haal het vlees uit de koeling en schep het vet er van af
  2. Trek het vlees uit elkaar zodat je mooie stukjes krijgt voor in de pie
  3. Snij de paprika, wortels, prei en tomaten in middelgrote stukken
  4. Hak de knoflook fijn en snipper de uien
  5. Verwarm een klont boter in een flinke pan en fruit hierin de knoflook en uien aan
  6. Voeg paprika, wortels, prei en tomaten toe en bak even mee
  7. Voeg nu de sojasaus en een beetje warm water toe. Deksel op de pan en op zacht vuur 10 minuten laten pruttelen tot de groente net zacht begint te worden
  8. Voeg het stoofvlees en een handje gehakte peterselie toe en breng op smaak met zout en peper
  9. Los het aardappel zetmeel op in een beetje warm water en roer het door het groente/vlees mengsel. Het mengsel moet lekker smeuïg worden. Voeg eventueel wat water toe als het te dik wordt. Laat de deksel zo veel mogelijk op de pan
  10. Verwarm de oven voor op 200 graden
  11. Bekleed de bakvorm met het bladerdeeg
  12. Vul met het mengsel en dek af met bladerdeeg. Maak een gaatje in de bovenkant van het bladerdeeg zodat de pie niet wordt opgeblazen
  13. Bak de pie in 25-30 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin is

Erwten puree maken

  1. Snipper 1 ui
  2. Smelt wat boter in een pan en fruit hierin de ui
  3. Voeg de bevroren erwten en 200 ml kippenbouillon toe en laat 10 minuten rustig pruttelen met de deksel op de pan
  4. Pureer met de staafmixer en voeg naar smaak nog kippenbouillon, peper en zout toe
Aussie stoofvlees pie met erwtenpuree
2 x 20 minuten voorbereiding
3 uur + 1 nacht + 40 minuten pruttelen
4 personen

Materialen:

  • Pruttelpan met deksel
  • Snijplank + mes
  • Flinke (hoge) pan om in te bakken
  • Pievorm naar wens
  • Oven
  • Pan
  • Staafmixer

Ingredienten:

Pruttelen
  • 1 kg runderstoofvlees zoals riblap of schenkel
  • Roomboter
  • Warm water
  • 4 laurierbladen
  • 4 kruidnagels
Pie
  • 2 uien
  • 2 knoflook tenen
  • 1 rode paprika
  • 2 wortels (middelgroot)
  • 1 flinke prei
  • 8 tomaten
  • 8 etl sojasaus
  • Handje gehakte verse peterselie
  • Zout
  • Peper
  • 4 tl aardappelzetmeel
  • Bladerdeeg (ook voor de bovenkant)
Erwtenpuree
  • 1 ui
  • 400 gram diepvries doperwten
  • 1 pot kippenbouillon
  • Ketchup
Boodschappenlijstje:   
E-mail

Kwaliteitsrundvlees

Maak de lekkerste gerechten met Limousinvlees van de Hollandse natuurweide.

Meer informatie

Voeg je beoordeling toe
1
2
3
4
5
Toevoegen
     
Annuleer

Schrijf een beoordeling

 0 beoordelingen