Klapstuk op Italiaanse wijze

 0 beoordelingen

Klapstuk is een fantastisch mooi stuk rundvlees om te laten pruttelen. Het is vol van smaak en heeft die heerlijke zachte en draderige structuur. Het maken van dit stoofvlees is wel even werk, maar dan heb je ook een heerlijk gerecht. Het is ook nog eens een keer echt wat anders. Lekker zacht met de kruiden en specerijen laten pruttel en dan afmaken met kappertjes, peterselie en tomatenpuree. Echt genieten! En eer wie eer toekomt; de originele versie van dit recept is van Ko Sliggers uit zijn boek “Koken tussen Italiaanse vulkanen”. Ik heb het aanpast naar mijn smaak.

Klapstuk op Italiaanse wijze

Dag 1, Pruttelen

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden
  2. Leg de schenkel op een bakplaat en laat 1 uur aanbruinen in de oven (na halfuur even omdraaien)
  3. Snij de wortel, bleekselderij, knoflook en tomaat in grove stukken
  4. Verwarm de pruttelpan op matig hoog vuur en braad hierin het klapstuk rondom bruin in een scheut olijfolie
  5. Zet het vuur uit en bestrooi het klapstuk met zout en peper
  6. Al de schenkel is gebruind kan de oven op 110 graden worden gezet
  7. Doe de gebruinde schenkel, wortel, bleekselderij, knoflook, tomaat en de halve tak rozemarijn bij het klapstuk en doe er warm water bij tot alles net onderstaat
  8. Laat het, met de deksel op de pan, 3,5 uur pruttelen in de oven
  9. Na 3,5 uur even testen of het gaar is, het vlees moet makkelijk uit elkaar te trekken zijn en loskomen van het bot. Als het nog niet gaar is steeds een half uurtje extra
  10. Laat het vlees in het vocht afkoelen en laat het een nacht in de koelkast staan. Het beste is om het eerst even 1 tot 2 uur buiten de koelkast af te laten koelen en daarna in de koelkast zetten

Dag 2, afmaken

  1. De volgende dag het vlees uit het vocht halen en het vet er vanaf vegen/schrapen
  2. Pluk het vlees en maak er mooie stukjes van. Ik vind het altijd lekker als de stukken niet al te dun zijn. De botten en het vocht heb je verder niet meer nodig
  3. Snipper de halve ui en hak de kappertjes grof
  4. De kappers en ui kort aanfruiten in een pan en daarna het vlees en de tomatenpuree toevoegen
  5. Warm zachtjes op, en maak het af met wat gehakte krulpeterselie en peper en zout naar smaak
  6. Eet smakelijk
Klapstuk op Italiaanse wijze
2 keer 1 uur + 1 nacht voorbereiding
3,5 uur pruttelen
2 personen

Materialen:

  • Oven met bakplaat
  • Pruttelpan met deksel
  • Mes
  • Snijplank
  • Maatbeker
  • Koelkast
  • Eventueel handschoentjes om vlees uit elkaar te halen
  • Eetlepels
  • Koekenpan
  • Spatel

Ingredienten:

Dag 1, pruttelen
  • 1 runderschenkel
  • Klapstuk met bot van circa 400 gram
  • Olijfolie
  • Peper
  • Zout
  • 1 kleine winterwortel
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 teen knoflook
  • 1 tomaat
  • 1/2 tak rozemarijn
  • Warm water
Dag 2, afmaken
  • 1/2 ui
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 bosje krulpeterselie
Boodschappenlijstje:   
E-mail

Lekker erbij

  • Pasta

Kwaliteitsrundvlees

Maak de lekkerste gerechten met Limousinvlees van de Hollandse natuurweide.

Meer informatie

Voeg je beoordeling toe
1
2
3
4
5
Toevoegen
     
Annuleer

Schrijf een beoordeling

 0 beoordelingen