Limburgs zuurvlees (zoervleisj) is een klassieker uit het zuiden des lands. En niet voor niets want de zoete, zure smaak is niet te weerstaan. Het beste met lekkere eigen gemaakte frieten of krokant gebakken aardappelpartjes. Vergeet de mayo niet!!!
Bereidingswijze:
De riblappen in blokjes van 2x2 cm snijden
Doe het water, de azijn in de kom en voeg kruidnagel, laurier, peperkorrels en steranijs toe
Doe het vlees bij de marinade en laat het minimaal 2 uur afgedekt in de koelkast marineren. Langer kan, maar maakt niet veel uit voor de smaak.
Haal het vlees uit de marinade en bewaar de marinade
Laat de helft van de boter smelten in de pruttelpan (of koekenpan als je een braadslede in de oven gebruikt)
Bak het vlees aan in de pruttelpan of koekenpan op hoog vuur rondom aan
Voeg het vlees weer toe aan de marinade
De uien in ringen snijden
De rest van de boter laten smelten in de koekenpan/pruttelpan
Bak de uien met wat zout aan in de boter. De eerste 10 minuten op matig uur met de deksel erop (regelmatig roeren) en daarna op laag vuur zonder deksel zacht laten worden
Zet het fornuis op de pruttelstand of de oven op 120 graden
Nu kan de marinade met het vlees bij de uien (of alles in de braadslede)
2 uur laten pruttelen met deksel op de pan/braadslede. Het laatste uur met de deksel op een kiertje. Na 2 uur even proeven of het zacht is, zo niet dan nog 30 minuten extra.
Schep het gare vlees uit de pan en zet het even opzij
Nu kan de appelstroop en de peperkoek worden toegevoegd aan het vocht in de pan. Het is handig om de peperkoek te verkruimelen, dan lost het sneller op
Laat het rustig pruttelen en roer goed om de peperkoek op te lossen. Eventueel op smaak brengen met zout. Indien je het te zuur vindt, dan kan je het nog even laten doorkoken. Het koken zorgt ervoor dat het minder zuur wordt.
Nu kan het vlees weer terug bij de saus, even warm laten worden en klaar!
Limburgs zuurvlees (zoervleisj)
30 minuten voorbereiding 2 uur pruttelen
3 personen
Materialen:
Mes
Snijplank
Weegschaal
Maatbeker
Kom
Lepel
Pollepel
Pruttelpan of braadslede (voor als je de oven gebruikt)
Bezorgtijd De pakketten worden gemaakt en bezorgd zodra een hele koe is verkocht.
De bezorgtijd is tussen 9:00 en 18:00 (zie de dagen per regio in de tabel).
De dag voor de bezorging wordt het bezorgvenster van 2 uur (bijvoorbeeld tussen 12:00 en 14:00) gestuurd per email.
Bezorgopties Voor specifieke bezorgmomenten (bijvoorbeeld voor 12:00) geldt een toeslag. Deze zijn op aanvraag.
Bezorgdagen per regio
Op onze website wordt gebruik gemaakt van cookies die zowel door Gepruttel B.V. als derde partijen worden geplaatst. Dit doen wij om de functionaliteiten op deze website mogelijk te maken, om inzicht te verkrijgen in het bezoekersgedrag, om social media toepassingen mogelijk te maken en voor commerciële doeleinden. Als je verder gaat op deze website of ‘OK’ klikt, ga je akkoord met het gebruik van deze cookies.OkLees meer