Limburgs zuurvlees (zoervleisj)

 0 beoordelingen

Limburgs zuurvlees (zoervleisj) is een klassieker uit het zuiden des lands. En niet voor niets want de zoete, zure smaak is niet te weerstaan. Het beste met lekkere eigen gemaakte frieten of krokant gebakken aardappelpartjes. Vergeet de mayo niet!!!

Limburgs zuurvlees (zoervleisj)

Bereidingswijze:

  1. De riblappen in blokjes van 2x2 cm snijden
  2. Doe het water, de azijn in de kom en voeg kruidnagel, laurier, peperkorrels en steranijs toe
  3. Doe het vlees bij de marinade en laat het minimaal 2 uur afgedekt in de koelkast marineren. Langer kan, maar maakt niet veel uit voor de smaak.
  4. Haal het vlees uit de marinade en bewaar de marinade
  5. Laat de helft van de boter smelten in de pruttelpan (of koekenpan als je een braadslede in de oven gebruikt)
  6. Bak het vlees aan in de pruttelpan of koekenpan op hoog vuur rondom aan
  7. Voeg het vlees weer toe aan de marinade
  8. De uien in ringen snijden
  9. De rest van de boter laten smelten in de koekenpan/pruttelpan
  10. Bak de uien met wat zout aan in de boter. De eerste 10 minuten op matig uur met de deksel erop (regelmatig roeren) en daarna op laag vuur zonder deksel zacht laten worden
  11. Zet het fornuis op de pruttelstand of de oven op 120 graden
  12. Nu kan de marinade met het vlees bij de uien (of alles in de braadslede)
  13. 2 uur laten pruttelen met deksel op de pan/braadslede. Het laatste uur met de deksel op een kiertje. Na 2 uur even proeven of het zacht is, zo niet dan nog 30 minuten extra.
  14. Schep het gare vlees uit de pan en zet het even opzij
  15. Nu kan de appelstroop en de peperkoek worden toegevoegd aan het vocht in de pan. Het is handig om de peperkoek te verkruimelen, dan lost het sneller op
  16. Laat het rustig pruttelen en roer goed om de peperkoek op te lossen. Eventueel op smaak brengen met zout. Indien je het te zuur vindt, dan kan je het nog even laten doorkoken. Het koken zorgt ervoor dat het minder zuur wordt.
  17. Nu kan het vlees weer terug bij de saus, even warm laten worden en klaar!
Limburgs zuurvlees (zoervleisj)
30 minuten voorbereiding
2 uur pruttelen
3 personen

Materialen:

  • Mes
  • Snijplank
  • Weegschaal
  • Maatbeker
  • Kom
  • Lepel
  • Pollepel
  • Pruttelpan of braadslede (voor als je de oven gebruikt)
  • Koekenpan (voor als je een braadslede gebruikt)
  • Pruttelpitje & pruttelplaatje of oven

Ingredienten:

  • 400 gram riblappen
  • 220 ml water
  • 200 ml azijn
  • 2 kruidnagels
  • 3 laurierblaadjes
  • 5 zwarte peperkorrels (heel)
  • 2 stuks steranijs
  • 100 gram boter
  • 2 middelgrote uien
  • 3 plakken peperkoek (ontbijtkoek)
  • 2 eetlepels appelstroop
  • Zout
Boodschappenlijstje:   
E-mail

Kwaliteitsrundvlees

Maak de lekkerste gerechten met Limousinvlees van de Hollandse natuurweide.

Meer informatie

Voeg je beoordeling toe
1
2
3
4
5
Toevoegen
     
Annuleer

Schrijf een beoordeling

 0 beoordelingen