Limousin staartstuk (Picanha) van de grill of BBQ

 0 beoordelingen

Staartstuk is de Hollandse versie van de Picanha. Het verschil is het gewicht, namelijk 2,5 in plaats van 1,3 kg. Het is wel belangrijk om een topkwaliteit stuk te hebben, dan is namelijk het staartstuk mals en smakelijk van kop to kont! Dit recept is voor een medium-rare resultaat, lees daar meer over in de blog. Zorg ervoor dat je het vlees op tijd uit de koelkast haalt. Als je te koud start is de punt overgaar en het dikke deel nog te rauw.

Limousin staartstuk (Picanha) van de grill of BBQ

Ontdooien en opwarmen

  1. Laat het staartstuk rustig in de koelkast ontdooien. Reken op 3 dagen bij 4 °C voor een stuk van 2,5 kg. Haal het staartstuk 2 uur van tevoren uit de koelkast.
  2. De vetlaag kruislings insnijden (ruitpatroon). NIET het vlees insnijden!
  3. Minimaal 1 uur voor het grillen bestrooien met grof zeezout
  4. BBQ opstellen voor de indirecte grilmethode, of de oven op 130 graden
  5. BBQ rustig op een temperatuur van circa voor 130 graden laten komen (niet hoger dan 150 graden)

Langzaam garen

  1. Al het zout van het staartstuk afvegen
  2. Het staartstuk op het rooster leggen
  3. Steek de temperatuurvoeler tot midden in het vlees
  4. Stel de meter in: 48 °C voor medium rare, 50 °C voor rose
  5. Deksel snel terug op de BBQ of oven sluiten
  6. Bij een kerntemperatuur van 48 graden het vlees van BBQ of uit de oven halen en in aluminiumfolie bewaren (niet strak inpakken!)

grillen

  1. BBQ of grill(pan) opstoken tot 220 tot 250 graden, het liefst met een gietijzeren rooster
  2. Nu kort grillen voor een mooi bruin/krokant korstje
  3. Daarna losjes bedekken met alufolie en 10 minuten laten rusten
  4. Eventueel bestrooien met vers gemalen peper
  5. Opdienen en op tafel in dunne plakken snijden. Zorg dat je dwars op de draad van het vlees snijdt
Limousin staartstuk (Picanha) van de grill of BBQ
1 uur voorbereiding
minimaal 60 minuten + grillen, hoeft niet te pruttelen
10 personen

Materialen:

  • Mes
  • Snijplank
  • BBQ met deksel of oven
  • Grill rooster of grill pan
  • Kerntemperatuurmeter
  • Aluminiumfolie

Ingredienten:

  • Limousin staartstuk van 2,5 kg
  • Grof zout
  • Peper
Boodschappenlijstje:   
E-mail

Kwaliteitsrundvlees

Maak de lekkerste gerechten met Limousinvlees van de Hollandse natuurweide.

Meer informatie

Voeg je beoordeling toe
1
2
3
4
5
Toevoegen
     
Annuleer

Schrijf een beoordeling

 0 beoordelingen