Limousin braadstuk met dennennaalden
Op een morgen werd ik wakker en dacht: braadstuk met dennennaalden! Dus naar het Wageningse bos gegaan en de lekkerst geurende naalden gezocht. Het resultaat is heerlijk, ook door de mee gegaarde zoete witte ui. Mocht je zelf naalden gaan zoeken in het bos, neem dan een tak niet direct naast het pad en een stukje van de grond, dan weet je zeker dat ze “schoon” zijn.
Bereidingswijze:
- Haal het braadstuk een uur van te voren uit de koelkast om alvast een beetje op te warmen
- De oven voorverwarmen op 100 graden
- Zoete ui in dikke ringen snijden
- Als het braadstuk een dun stuk heeft, deze opbinden met keukengaren zodat je een stuk van gelijke dikte krijgt
- Olie de pruttelpan verhitten, tot heet
- Braadstuk snel rondom bruin bakken
- Vuur uit zetten en het braadstuk even apart leggen
- Leg nu wat dennennaalden en zoete witte ui op de bodem van de pan (niet teveel!), en leg het braadstuk er op
- Voeg de rest van de zoete ui toe, en strooi er wat dennennaalden over, strooi de meeste over het braadstuk
- Steek de kerntemperatuur meter in de kern van het vlees
- Zet de pan met deksel er op in de oven, en laat het rustig garen tot een kerntemperatuur van 52 graden. Of laat het 35 minuten garen als je geen kerntemperatuurmeter hebt. Als je de tijd gebruikt en het braadstuk is meer dan 400 gram, reken dan 5 minuten langer voor elke 100 gram extra
- Haal de pan uit de oven en leg het braadstuk op een apart (verwarmd) bord, bedekt het losjes met aluminium folie en laat minimaal 10 minuten tot rust komen (de kern temperatuur zal nu nog tot 4 graden stijgen)
- De dennennaalden kan je nu uit de uien halen. Hou de uien warm
- Eventueel het keukengaren van het braadstuk doorknippen/snijden en verwijderen
- Eventueel wat zout en peper op het braadstuk doen
- In dunne plakken snijden (dwars op de draad van het vlees) en serveer samen met de uien
- Eet smakelijk!