Wil je zo lang mogelijk genieten van lekker stoofvlees?

In het kort

De 8 belangrijkste invries en ontdooi tips voor stoofvlees:

SNEL Invriezen

 1. Zet de vriezer goed koud (-20 bijvoorbeeld) of gebruik de invries-stand van de vriezer
 2. Zorg dat het stoofvlees verpakt is met zo weinig mogelijk lucht (vacumeren!)
 3. Maak kleine en platte porties
 4. Vries maar een paar porties per keer in
 5. Stapel de porties niet op elkaar, houd het bij 1 laag
 6. Bewaar ingevroren stoofvlees bij -18 of kouder

LANGZAAM Ontdooien

 1. Ontdooi bij voorkeur in de koelkast op een bord of schaal (duurt 1 dag)
 2. Snel ontdooien in een waterbad (duurt 20 minuten)
  • Gebruik minimaal 2 liter koud water
  • Ontdooi in de gesloten (vacuüm)verpakking

Biefstuk in aluminiumfolie?

 

In detail over vriezen en dooien

Een vraag die ik vaak krijg over stoofvlees is of het kan worden ingevroren. Het korte en bondige antwoordt daarop is “Ja dat kan, maar niet invriezen is beter”. Bij het invriezen en ook voor het ontdooien zijn een paar belangrijke punten om rekening mee te houden.

Invriezen
Invriezen van stoofvlees is een heel effectieve methode om het langer houdbaar te maken. Zo heb je altijd stoofvlees op voorraad zonder dat je uitgebreid hoeft te gaan pruttelen. Bij het invriezen worden echter ook ijskristallen in het vlees gevormd. Deze kristallen prikken de cellen van het stoofvlees lek, waardoor de textuur en smaak van het stoofvlees veranderd. Hoe kleiner de ijskristallen, hoe kleiner dit effect. De grootste ijskristallen worden gevormd tussen de 0 en -4 graden, sneller invriezen is dus beter. Zeker het traject van 0 tot -4 moet zo snel mogelijk verlopen. Ook na het invriezen zullen de ijskristallen langzaam blijven groeien. Hierbij geldt dat hoe lager de temperatuur, hoe langzamer de kristallen groeien en hoe langer de textuur en smaak dus goed blijft. Snel invriezen en bewaren gaat het beste in professionele vriescelen en met blastchillers. Die hebben een hele grote invriescapaciteit en zorgen dat de ijskristallen klein blijven. Maar ja, zo een mooi apparaat hebben de meeste van ons niet thuis staan. Toch kan je thuis ook prima stoofvlees invriezen als je het op de juiste manier aanpakt. Een aantal zaken om rekening mee te houden zijn:

 • Zet de vriezer goed koud (-20 bijvoorbeeld) of gebruik de invriesstand van de vriezer. Let op dat je deze invriesstand vaak al 24 uur van tevoren moet aanzetten.
 • Hoe minder ijsvorming aan de wanden en laden van de vriezer, hoe beter het invriezen gaat. Zorg dat de vriezer dus ijsvrij is.
 • Voorkom lucht in de verpakking van het stoofvlees om vriesbrand (uitdroging en verkleuring) te voorkomen. Vacumeren is het beste methode.
 • Maak kleine en platte porties (maximaal 500 gram van 3 cm dik)
 • Vries maar een paar porties per keer in, de invries capaciteit van de meeste vriezers vaak beperkt.
 • Plaats de porties bij voorkeur plat op het koelende gedeelde van de vriezer
 • Stapel de porties niet op elkaar, houd het bij 1 laag
 • Doe de vriezer zo min mogelijk open en dicht tijdens het invriezen
 • Als het eenmaal is ingevroren zorg dan dat de vriezer op -18 of kouder staat

Nu kan je het tot 6 maanden bewaren bij -18 of kouder. Hoe lang dit voor jouw vriezer is zal je moeten testen. Het kant en klare stoofvlees van Gepruttel kan je ook invriezen. De platte gevacumeerde porties zijn ideaal om in te vriezen. Voor het kant en klare stoofvlees raad ik aan om deze pas in te vriezen als de THT-datum bijna verlopen is. Op die manier kan je zo lang mogelijk genieten van de optimale smaak en textuur.

Ontdooien
Op de juiste manier ontdooien is net zo belangrijk als invriezen. Er is echter 1 groot verschil: invriezen moet zo snel mogelijk terwijl ontdooien juist langzaam moet gaan. Door het langzame ontdooien smelten de ijskristallen voorzichtig en gaan de cellen niet kapot. De beste en meest veilige manier van ontdooien is om het stoofvlees de avond ervoor uit de vriezer te halen en in de gesloten verpakking in de koelkast te leggen. Op deze manier ontdooit het langzaam en blijft de temperatuur laag zodat bacteriën en enzymen niet actief worden. Gebruik een bord of bakje om eventueel condenswater op te vangen. Ontdooien bij kamertemperatuur is niet verstandig omdat bederf op kan treden.

Ontdooistress
Dan even de praktijk van het ontdooien: je wilt over een uur eten en je bent vergeten het stoofvlees in de koelkast te laten ontdooien……… Geen nood je bent niet de enige die dit overkomt, en er is een oplossing voor gevacumeerd stoofvlees: een bak met koud water!
Vul een bak of schaal met koud kraanwater en leg het stoofvlees in de gesloten verpakking in het water. Neem minimaal 2 liter water en leg daar maximaal 3 tot 4 porties van 220 tot 250  gram in. Na 20 minuten is het stoofvlees ontdooit en kan je het verder bereiden! Gebruik geen warm water omdat dit bederf bevorderd

Kortom invriezen kan, maar niet invriezen is beter. Bewaren in de koelkast heeft altijd de voorkeur. Met de 8 invries en ontdooi tips behoud je de textuur en smaak zoveel mogelijk. Je kan ze hieronder/hiernaast downloaden in een handig Pdf-formaat zodat je ze makkelijk terug kan vinden. Zou je deze blog willen delen? Dan kunnen zoveel mogelijk stoofvlees liefhebbers optimaal invriezen en ontdooien? Alvast bedankt!

Smakelijke groet, Jort

Meer over dit onderwerp:
Draadjesvlees VS Suddervlees
Maak indruk met het lekkerste vlees
Over de grootste luxe ins ons leven

Naar alle Tips & Trucs