Temperatuur en ontdooien

Pruttelen is het langzaam garen van een gerecht bij een lage temperatuur. Hoe lager de temperatuur hoe langer de pruttelduur. Pruttelen zorgt ervoor dat het vlees lekker mals en het gerecht vol van smaak wordt. Het mooie is dat je maar een klein half uurtje voorbereidend werk hoeft te doen. Tijd en fornuis of oven doen de rest! Hoe mals het vlees wordt ligt ook aan het soort vlees dat je gebruikt. In bereidingsduur kan je vinden welk soort vlees het beste past bij jouw stoofgerecht. Het is belangrijk om het vlees voor het aanbraden op temperatuur te laten komen en om de stoofvlees even te laten rusten voor deze op tafel te zetten.

Het vlees op temperatuur laten komen 

Van groot belang is dat je het vlees op kamertemperatuur laat komen voordat je het gaat aanbraden. Hierdoor zal het vlees minder vocht verliezen en veel zachter worden.
Uit de koelkast: Haal het vlees een half uur voor je begint met koken uit de koelkast.
Uit de vriezer: Haal het 1 nacht van tevoren uit de vriezer en laat het op een bord of schaal ontdooien in de koelkast. Mocht je dit zijn vergeten en het vlees is vacuümverpakt, dan kun je het (als noodgreep) snel ontdooien in water. Neem voor een stuk vlees van 400 gram 2 liter lauw water en doe het vlees in de gesloten verpakking in dit water. Het zal nu in circa 20 minuten ontdooid zijn. Hoe platter het stuk vlees hoe sneller het ontdooid is. Lees ook de blog over succesvol invriezen en ontdooien van stoofvlees.

Laten rusten voor serveren

Als jouw pruttelgerecht klaar is dan is het goed om het even 10 minuten laten rusten met het vuur uit en de deksel op de pan. Dit zorgt ervoor dat alle smaken zich verdelen over je stoofpot en dat je tijd hebt om de tafel klaar te maken en een lekker glas wijn in te schenken. Het smakelijkste resultaat voor ieder pruttelgerecht krijg je door het 1 of 2 dagen in de koelkast te zetten als het klaar is. De smaken zullen dan “rijpen” en het vlees zal nog malser zijn. Als je het weer opwarmt, doe dit dan heel rustig, af en toe roeren en niet laten koken. Smakelijk eten……!

Meer over dit onderwerp:
Soorten stoofvlees en bereidingsduur
Wil je zo lang mogelijk genieten van lekker stoofvlees?

Naar alle Tips & Trucs