Pruttelen zoals oma

Hoe doet oma dat toch? Elke keer weer dat heerlijke stoofvlees.
Liefde, geduld en de beste ingrediënten zijn een deel van het geheim.
Met deze tips kan je echt pruttelen zoals oma. Je hoeft alleen nog maar heel veel liefde en geduld toe te voegen.

  1. Gebruik altijd goede kwaliteit vlees, het liefst afkomstig van een goed vleesras
  2. Gebruik geen oud of slecht ingevroren vlees (vacuüm verpakt kan rundvlees 1 jaar bij -18 bewaard worden)
  3. Ontdooi bevroren vlees in de koelkast (duurt 1 nacht)
  4. Haal het (ontdooide) vlees minimaal een halfuur voor je begint uit de koelkast
  5. Het kort aanbakken/bruinen van het vlees voor het pruttelen hoeft niet. Het geeft de saus/jus wel een donkerdere kleur, maar heeft weinig tot geen effect op de smaak
  6. Voeg vloeistof (water, bier, etc.) warm toe, of giet het langs de zijkant van de pan
  7. Zorg dat het vlees helemaal onderstaat met vloeistof tijdens het pruttelen
  8. Gebruik een pan die de warmte goed verdeeld. Het liefst gietijzer met een goede vlamverdeler (pruttelplaatje). Nog beter is garen in de oven of met een slowcooker of Dutch Oven
  9. Pruttel altijd met de deksel op de pan
  10. Pruttelen is pruttelen, dus niet wild borrelend laten koken!
  11. TIJD = SMAAK wees geduldig, begin op tijd en neem de tijd
    – Hoe lager de temperatuur hoe langer het duurt
    – Elk soort stoofvlees heeft een eigen pruttelduur, zie de link onderaan deze blog

Dan nog een paar trucjes die wel mals zijn:

  • Laat het vlees een nacht in zuur (azijn, wijn, vruchtensap) marineren, dit geeft een heerlijk zacht vlees na het garen
  • Het vlees in blokjes snijden. Hierdoor staat het goed onder de vloeistof, gaart het mooi gelijkmatig en is het iets sneller klaar
  • Haal bij het inkoken van de saus altijd het vlees uit de pan
  • Laat het gepruttel een nacht in de koelkast staan, dan wordt het nog lekkerder
  • Warm het gepruttel uit de koelkast langzaam op, laat het niet koken

Meer over dit onderwerp:
Draadjesvlees VS suddervlees
Soorten stoofvlees en bereidingsduur
Maak indruk met het lekkerste vlees

Naar alle Tips & Trucs