Pruttelspullen

Lekker en met plezier pruttelen begint met de juiste materialen. Voor een pruttelgerecht heb je eigenlijk niet zo heel veel nodig.
Het meest essentieel zijn een pan met een dikke bodem en een pruttelstand op het gasfornuis.
Hieronder vindt je een overzicht wat je nodig hebt met een korte toelichting.

Een pan met een dikke bodem en deksel. Dit is de eerste van de 2 essentiële items. De dikke bodem zorgt ervoor dat de warmte langzaam wordt verdeeld over de inhoud van de pan. De hele inhoud wordt gelijkmatig gegaard en de kans op aanbakken is veel kleiner. Pannen van gietijzer zijn ideaal, bijvoorbeeld de pannen van Le Creuset of de diverse soorten “Dutch ovens” die je kan vinden. Je kunt uiteraard ook gebruik maken van een slowcooker, tajine of een van de andere typen stoofpannen.
Een pruttelpitje / pruttelstand op het fornuis is nummer 2 van de essentiële items. Om te kunnen pruttelen moet jouw fornuis heel zachtjes kunnen verwarmen. Je kunt de pan ook in de oven zetten op een temperatuur van 120-150 graden. De kans op aanbranden is in de oven heel klein, nadeel is dat het dan wel minder lekker gaat ruiken in de keuken.
Een pruttelplaatje (sudderplaatje) is noodzakelijk wanneer de pruttelstand van het fornuis te heet is. Om er zeker van te zijn dat je heel zachtjes pruttelt, gebruik je een pruttelplaatje. Hier zijn allerlei types van de verkrijgen, let goed op of het type plaatje dat je koopt geschikt is voor jouw fornuis (keramisch of gas bijvoorbeeld).
Een scherp koksmes maakt snijden tot een groot plezier. Het snijden gaat gemakkelijk, snel en je hoeft niet hard te duwen op het te snijden product hetgeen zeker van belang is bij het snijden van vlees.
Een schone en ruime snijplank zorgt ervoor dat je de ingrediënten hygiënisch en gemakkelijk kunt snijden. Snijd het vlees altijd als laatste, of gebruik een aparte snijplank voor het vlees.
Een vijzel is ideaal om specerijen, kruiden, knoflook en ui fijn te malen. De smaken komen bij gebruik van de vijzel het beste tot hun recht. Zorg ervoor dat je een vijzel hebt met een wat ruwe binnenkant. Hoe zwaarder de vijzel hoe beter.
Roeren, dat is waar de pollepel voor nodig is! of je nu een houten, plastic of siliconen pollepel gebruikt, het gaat erom dat deze goed schoon en glad is. Pollepels met barsten of scheurtjes krijg je niet schoon.
Naast de materialen zijn de ingrediënten en in het bijzonder de kwaliteit van het rundvlees van belang. Hulp voor de keuze van jouw stoofvlees vind je in bereidingsduur.  In de Gepruttel webshop vind je de smakelijke en eerlijke Limousin pakketten van Gepruttel.

Meer over dit onderwerp:
Soorten stoofvlees en bereidingsduur
Maak indruk met het lekkerste vlees

Naar alle Tips & Trucs